marți, 5 iulie 2016

CITITI VA ROG.

19 aprilie 2013, | Articol scris in CULTURA (Ziarul Faclia de Cluj)

  Radonul este un gaz omniprezent în atmosfera tuturor locuinţelor în cantităţi mai mari sau mai mici, avînd ca sursă emanaţia lui din sol şi materiale de construcţii. Radonul se poate acumula în încăperile mai puţin aerisite şi în perioadele mai reci.

 Aşa cum arată majoritatea studiilor internaţionale, radonul este a doua cauză a cancerului pulmonar după fumat. Monitorizarea acestuia în locuinţe, precum şi aplicarea unor măsuri de remediere acolo unde se găseşte în cantităţi ce depăşesc normele recomanndate poate salva multe vieţi şi este, deci, o preocupare importantă a instituţiilor medicale şi a guvernelor ţărilor responsabile.

 În Statele Unite s-au estimat între 15.000 şi 25.000 de decese prin cancer pulmonar datorate expunerii la radon, iar pentru România acest număr este estimat la aproximativ 2000 de cazuri anual.

 Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca – Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului – a cîştigat un important grant naţional privind elaborarea unei hărţi de radon în România. Pentru ţara noastră, harta de radon constituie unul din dezideratele, nu numai ale României, dar şi ale Uniunii Europene, multe ţări din Europa avînd deja hărţi din ce în ce mai elaborate, iar altele, în special cele din Estul Europei, au început de asemenea o astfel de acţiune. Simpozionul Internaţional “First East European Radon Symposium”, care a fost organizat de Universitatea „Babeş-Bolyai” în septembrie 2012, a avut un larg ecou internaţional şi a contribuit la conştientizarea necesităţii unei astfel de acţiuni în ţările răsăritene. Ca o primă etapă în realizarea acestei hărţi naţionale de radon, Centrul de Radioactivitatea Mediului şi Datare Nucleară din cadrul UBB doreşte să implementeze acest proiect în 16 judeţe din Transilvania, Crişana, Banat şi Maramureş în colaborare cu Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca şi cu Institutul de Cercetări Ambientale din Bistriţa. 

Programul se bazează pe măsurarea acestui gaz, RADON, în locuinţe, prin amplasarea unor detectori ce integrează cantitatea de radon pe o perioadă de 3-4 luni, respectiv prin măsurători complementare la faţa locului a conţinutului de radon din sol şi din apa potabilă. Echipa proiectului, care se ocupă de implementarea programului, roagă autorităţile locale precum şi populaţia la care se va apela să sprijine şi să coopereze responsabil la realizarea acestei cercetări de interes internaţional. 

Programul de monitorizare se va desfăşura pe perioada a doi ani consecutivi: martie 2013 – martie 2015, cînd echipe de 4-5 operatori se vor deplasa în zonele amintite pentru amplasarea şi recoltarea detectorilor precum şi pentru măsurători de radon în apă şi sol. Unul din rezultatele proiectului va consta într-o hartă tridimensională de radon (rezidenţial, sol şi apă) care va fi transmisă autorităţilor locale şi va fi utilă atît pentru populaţie, cît şi pentru industria de construcţii în vederea aplicării, din timp, a unor măsuri eficiente şi ieftine în cazul construcţiilor noi, pentru reducerea riscului de cancer pulmonar. 

Prof. dr. Constantin COSMA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu